25 Ağustos 2014 Pazartesi

Ateş Serisi- Karen Marie Moning| Seri Yorumu



Ateş Serisi'inin son kitabını okurken aklımda hep böyle bir yazı yazmak vardı. Çünkü öyle efsanevi bir son yaptı ki yazar, seri tüm zamanların en favori serisi olarak gönlüme taht kurdu. Eh ben seriyi böylesine seviyorum, herkese oku oku diye işkence ediyorum, son kitabı okumadılar diye insanlara spoiler dayıyorum ama blogumda bu kitap hakkında tek satır yok. Ayıp yahu, o yüzden bu yazı çok uzun olabilir. Yalnızca ilk kitabın konusunu biraz çıtlattıktan sonra çeviri, yayınevi sorunu, karakterler ve birkaç şeyden daha bahsedeceğim. Daha fazla uzatmadan konusuna geçelim.







MacKayla Lane pembeler içinde yaşayan, mükemmel bir aileye ve hayata sahip olan, dünyadaki kötülüklerden bir haber yaşayan birisi. Ablasıyla aralarındaki ilişki kardeşlikten öte bir şey, aynı zamanda çok yakın dostlar. Ablası yani Alina, yılın başında okumak için Dublin'e gidiyor. Zaten Mac'in tek derdi ablasına duyduğu özlem, defalarca telefonla konuşmuş olsalar bile yaklaşık 6 aydır onu göremiyor. Sonra bir gün aniden dünyası başına yıkılıyor. Ablasının Dublin'de öldürüldüğünü haber alan Mac, cesedi teşhis etmek zorunda kalıyor çünkü ailesi tatilde. Ablasının cesedi tanınmaz halde, Dublin polisi herhangi bir şüpheli yakalayamamış. Babasının tüm bağlantılarına rağmen bir sonuç çıkmayınca, ailesi suçlunun bulunmasından vazgeçiyor. Bunu kaldıramayan Mac, Dublin'e polisleri sıkıştırmak için yola koyuluyor ama bu düşündüğü kadar kolay olmayacak.
Dublin'e ayak bastığı gibi kendini yapayalnız hisseden Mac, bir an önce işe koyulmak istese de saat geç olduğu ve aynı zamanda karnı aç olduğu için bar gibi bir yere giriyor. Yemeğini bitirdikten sonra oyalanırken gözüne bir şey çarpıyor, çok yakışıklı bir adamla çirkin bir kadın. Dikkatini çeken çifti izlerken birden yakışıklı adamın değiştiğini ve kadının güzelliğini emen bir canavar olduğunu görüyor. Gözlerine inanamayan Mac, kafasına bir şaplak yiyince kendine geliyor. Yaşlıca bir kadın başında durmuş ve gidip başka bir yerde ölmesi gerektiğini söylüyor. Neye uğradığını şaşıran Mac, hızlıca oradan çıkıyor ve o andan itibaren hiçbir şey eskisi gibi olmuyor.
Daha sonra bir şekilde yolları kesişen Mac ve Barrons istemedikleri halde bir ortaklığa başlıyorlar. Ablasınıın normal bir katil tarafından öldürülmediğini anlayan Mac, intikam peşinde koşarken Barrons'un engin bilgisini kullanmak için, Barrons ise Mac'in eşsiz sidhe-kahini özelliklerini uzun zamandır aradığı bir kitap olan Sinsar-Dubh'u buabilmek için yan yana geliyorlar.


Sidhe Kahini demişken bunu da açıklamak gerekiyor. Mac'in o ilk gece gördüğü canavar aslında bir Fae. Fae'ler ikiye ayrılıyor; Seelie ve Unseelie yani sırasıyla Mukaddes ve Karanlık. Bu iki türün de birçok kastı var. Tabii bir de bunları gören ve avlayan Sidhe Kahinleri. Mac de bir Sidhe Kahini. Dünyada uzun süredir Seelie görülmemiş ama Dublin sokakları Unseelie kaynıyor.
Mac kendini keşfedip bir yandan ablasının intikamını almaya çalışırken aynı zamanda Barrons'un isteklerini de yerine getirmeye çalışıyor. Böylece 5 kitaplık bir macera olan Ateş Serisi ortaya çıkmış oluyor.



Aslında düşündüğümden daha uzun bir şekilde anlatmış olsam da kitabın tam konusunu özetleyebilmiş değilim. Kitap bundan çok daha ayrıntılı bir konuya sahip. Benim okuduğum tüm fantastik kitaplardan daha orijinal bir konusu ve işlenişi var. Ayrıca karakterlerin yetişkin olduğunu da belirtmem gerekiyor. Günümüzde o kadar çok yeni-yetişkin fantastik kitap var ki böylesine kaliteli ve yetişkinlere yönelik fantastik kitaplara hasret kalmış durumdayım. 15-16 yaşındaki karakterlere sulanınca kendimi sübyancı gibi hissediyorum. :D

Size bu seriyi mutlaka okumanız gerektiğine dair koca bir yazı hazırlamış olsam da şunu bilmelisiniz, çeviri oldukça kötü. Hatta çevirmen kendi kafasına göre bazı paragrafların özetini! çevirmiş diyebiliriz. Seride bol bol küfür geçmesine rağmen yine çevirmenimiz kendince sansür uygulamış bu kısımlara. Bu bahsettiğim sorunlar ilk üç kitap için geçerli. Çünkü serinin ilk 3 kitabının Epsilon'dan çıkmasına rağmen son iki kitabı Artemis Yayınları'ndan çıktı. Bu da demek oluyor ki, serinin son iki kitabı başka bir çevirmen tarafından dilimize çevrildi. Ama buradaki asıl sorun şu; yeni çevirmenimiz serinin ilk üç kitabını okumadan çevirdiği için bizim bildiğimiz ve okurken alıştığımız terimler başka bir hale gelmiş oldu. Örneğin; Barrons Kitap ve Süs Eşyaları oldu Barrons Kitap ve Baloncukları!?!?! -Barrons ve baloncuklar hahaha-
Yani sonuç olarak, eğer ingilizceniz iyiyse bu seriyi mutlaka orijinal dilinden okuyun. Seriyi mundar etmeye gerek yok.



Şimdi karakterlere değinmek istiyorum biraz. Öncelikle bu kitapta ne romantik bir erkekle karşı karşıyayız ne de aptal aşık bir kadın karakterle. Ana karakterimiz olan Mac'in, ablasının ölümünü ortaya çıkarmak ve hayatta kalmaktan başka pek derdi yok. Tabii kime güveneceğini ve dünyayı kurtarmak zorunda olup olmadığını anlamaya çalışmasını da es geçmeyelim. Barrons ise soğuk, kalpsiz ve amaçları uğrunda insan öldürmekten kaçınmayan bir tip. Kesinlikle bir alfa erkek ama şunu anlamak zorundasınız ilk kitabın sonunda yumuşayıp, daha önce okuduğumuz young-adult serilerdeki alfa erkekler gibi romantikleşmiyor. Barrons hakkında size tek bir şey söyleyebilirim, o da çok fazla sırrı olduğu ve biz o sırları asla öğrenemiyoruz. En azından son kitaba kadar. Yani ilk 4 kitapta, Mac ile beraber neye inanacağımıza karar vermeye çalışarak geçiriyoruz. Ve Barrons kesinlikle güven uyandıran bir tip değil.
Tabii kitap Barrons ve Mac'in etrafında dönmüyor. Bir çok yan karakter var ve yazar hepsini hikayeyi etkileyecek şekilde yazmış. Bu yan karakterlerin başında V'lane geliyor. Bu bir Seelie prensi ve o da herkes gibi Sinsar Dubh'un peşinde. Biliyorum, yukarıda Seelie türünün ortalıklarda görünmediğini söylemiştim ama V'lane bir istisna. Spoiler vermemek adına pek bir şey açıklamak istemiyorum, o yüzden okuyup göreceksiniz.

Eğer sabır gösterip okuduysanız size alkışlıyor ve yavaş yavaş yazımı sonlandırıyorum. Son olarak toparlamak adına bir kaç şey söylemem gerekirse; Eğer fantastik türdeki romanları okumayı seviyorsanız ve henüz bu seriyi okumadıysanız çok şey kaybediyorsunuz. Benim en sevdiğim seridir ve şu ana kadar okuyup da sevmeyen birisiyle karşılaşmadım. 


Seri Sıralaması:

1. Karanlık Ateş
2. Kan Ateşi
3. İntikam Ateşi
4. Rüya Ateşi
5 Gölge Ateşi

Puanlama: 5/5

Son kitabı okuyan birileri spoiler kısmına bakabilir mi? Cidden kafamı kurcalayan bir şey var. Tüm seride belki de bana saçma gelen tek şey bu olay.



***Spoiler***

Bildiğiniz gibi Barrons oldukça bilgili ve oğlunu kurtarmak adına her yolu denemiş. Mac'in aklına son anda gelen avcı olayı neden daha önce Barrons'un aklına gelmedi? Sonuçta o da avcıları kullanabiliyordu? Yani çözümün bu kadar basit olması ve Barrons'un bunu akıl edememiş olması cidden hayal kırıklığı oluşturdu bende.

25 yorum:

  1. Eh ben seriyi böylesine seviyorum, herkese oku oku diye işkence ediyorum.
    Bana da ettiğin gibi asdfghgfdsa:D
    Bu seriyi beğeneceğimden hiç kuşkum yok^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ülkede herkes bir gün ateş serisini okuyacak!1!!!!!!!!!!!! :DdD:D:d

      Sil
  2. Ben okumadim (vurmayin) ve okumayi (delice) istiyorum! :D
    Artemisin çevirisi diyor ve susuyorum....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten okunması gereken serilerin arasında. Umarım en yakın zamanda okuyabilirsin. :D
      Artemis hakkında ne desek az aslında :D

      Sil
  3. Sonuna kadar okuduğum ve her şeyine katıldığım bir yorum olmuş. Eline sağlık, duygularımı çok iyi açıklamışsın. Son kitaptaki Barrons için ne kadar bekledik ve şimdi yetmiyor tabi. :( Ben de bloguma beklerim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, sonuna kadar okuyan birilerinin çıkması beni çok mutlu etti! Hemen bakıyorum bloguna. :)

      Sil
  4. Hey! Merhabalar efenim.
    Seni mimledim. Belki bakmak istersin :3
    http://kitapkaravani.blogspot.com.tr/2014/08/mim-1-would-you-ratherhangisini.html

    YanıtlaSil
  5. bende seriye başlayınca bir baktım tamamı bitmişşş :)
    yorumlama konusunda tek tek mı yapsam tamamen mi yapsam karar veremiyordum seninki iyi bir çözüm olmuş ^_^
    harika bir seriydiii!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben seriyi ilk okudugumda nasil yorumlayacagimi günlerce düşünmüştüm. Evet mükemmel bi seriydi. ^^

      Sil
  6. Merhaba bende uzun zamandır çok duyulan bestseller serilerinden inanın biktim..ihtiyacım olan tam anne rice tipi bir kitapti. Buda öyle görünüyor hemen basliyacagm ağzınıza sağlık :). Rumuz : sipsi

    YanıtlaSil
  7. Bu seriye benzer başka hangi serileri önerebilirsiniz acaba :)

    YanıtlaSil
  8. Selam! Bunu spoiler kısmına cevap olarak yazıyorum. Sanırım orada gerekli olan avcı herhangi bir Avcı değil, K'vruck. K'vruck ölüm ötesi hal demek diğer avcıardan çok daha yaşlı, daha büyük, daha güçlü, Unseelie Kralı'nın Avcısı. Barrons ve diğer 8'i de onu daha önce hiç görmemişti çünkü en güçlü yaratıklar ancak duvarlar yıkıldıktan sonra hapishaneden kaçıp dünyaya gelebildi. Zaten Barrons daha önce onu görmüş, istediğini zorla yaptırmaya çalışmış olsaydı bile başaramazdı bence, onun için bile mutlak ölüm demek. Yani en azından ben bu yüzden olduğunu düşünüyorum.
    Vay be baya uzun olmuş :)

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Feverborn ne zaman çıkacak bir bilginiz var mı ?

    YanıtlaSil
  11. Buz ve Alev serinin devam kitapları okumanızı tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  12. Buz ve Alev serinin devam kitapları okumanızı tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  13. Ben okuyacağım ama... iki parklı yayın var... Artemis'in ççıkardıkları tam değil mi? Ben sırayı falan çözemedim. İntikam Ateşi Artemis'te yok sanırım...

    OO, kafam çok bulanık. Artesmis tüm kitapları bastı mı.? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artemis tüm kitapları çıkarana kadar beklemeli miyim? Çünkü çeviri benim için çok önemlii... :(

      Bu arada yorumun harika! ^^

      Sil
  14. 1.kitabı okumadan diğerlerini anlayamazmıyız ? ilk kitap hiç biryerde yok :(

    YanıtlaSil
  15. nihan abla ateşten doğan kitabının seriyle bir ilgisi var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ateşten doğanda bu serinin devam kitabı olarak geldi daha henüz çevrilmemiş olsada feversong adıyla seriye ait dokuz kitap çıktı ve bu kitapla birlikte mac ve barrons hikayesi sona eriyor ne yazık ki..

      Sil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  17. Bişey sorsam yazarın buz ve alev die kitabı da var ve karakterde mac da var o ne iş ben paylaşımanı okuduktan sonra almayı düşünüyorum da ondan emin olmak istedim

    YanıtlaSil
  18. mükemelm bir şey doğrusu bence oğlundan denememiş çünkü o avcıların sadece sdhi kahinlerininin avcısı dıyedbiliyor

    YanıtlaSil

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...