12 Mayıs 2014 Pazartesi

Kağıttan Kentler- John Green| Kitap Yorumu


Kitap: Kağıttan Kentler
Yazar: John Green
Tür:  Young Adult- Contemporary- Mystery
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Seri: -
Goodreads Puanı: 4.10



Kendini ararken kaybolmanın ve yeni bir başlangıçla hayat ile aşkı keşfetmenin hikâyesi...
Quentin Jacobsen tüm hayatını, maceraperestliğin kitabını yazmış Margo Roth Spiegelmanı uzaktan severek geçirmiştir. Bu yüzden Margo tıpkı bir ninja gibi giyinmiş halde penceresine tırmanıp zekice planladığı intikam savaşına onu davet edince Quentin, Margonun peşine düşer.
Genç kızla sabaha kadar ortalığı karıştırdıktan sonra okula giden Quentin, her zaman bilinmezlerle dolu olan Margonun artık tam bir gizeme dönüştüğünü keşfedecektir. Fakat kısa süre sonra ipuçları olduğunu ve bunların kendisi için bırakıldığını fark eder. Birbirinden bağımsızmış gibi görünen ipuçlarının peşinde inatla ilerlemesine rağmen Quentin, Margoya ne kadar yaklaşırsa, tanıdığını sandığı kızdan o kadar uzaklaştığını görecektir...
"Hem kahkaha attıracak kadar komik hem de gerçekten dokunaklı."
-Kliatt-
"Greenin kalemi hayret verici... Bir şeyin nasıl hissettirdiğini, göründüğünü, etkilediğini sayfa sayfa belgeliyor. Büyüleyici, zekice kurgulanmış ve fazlasıyla duygusal."
-School Library Journal-
"Green sadece sıradışı bir zekâya sahip değil, aynı zamanda derinlemesine düşünen ve duygusal biri. Ayrıca muhteşem üslubu, eğlenceli ve aydınlatıcı metinleriyle mükemmel bir uyum içinde."
-Booklist-
"Printz ödüllü Green ne yapması gerektiğini iyi biliyor; derin ve zeki bir oğlan ile bu oğlanın sevgisini, okurları tatmin edecek bir üslupla sunuyor: İçten ve gerçekten komik diyaloglar, iç içe geçmiş ancak inandırıcı bir gizem ve tadından yenmeyen yan karakterler."
-Kirkus Reviews-
"Keyifli, zekâ dolu diyaloglar ve insanı şaşırtacak derinlikte bir sezgi yeteneği... Gerçekten etkileyici bir kitap."
-VOYA-
(Tanıtım Bülteninden)




Çoğu kişinin aksine, ben çok büyük bir John Green hayranı değilim. Yazdığı kitapları okumak zevk veriyor ve bence çok güçlü bir kalemi var ama nedendir bilmiyorum en sevdiğim yazarlar arasına giremiyor bir türlü. Tabii böyle olması sevgili John Green'in çok da umrunda ya! Neyse, biz kitaba geçelim.

Bugüne kadar yazarın ülkemizde yalnızca 3 kitabı çıktı ve kuşkusuz her kitabı büyük ses getirdi. Ama bana göre yazarın diğer kitapları -Alaskanın Peşinde, Kağııtan Kentler- Aynı Yıldızın  Altında adlı kitabının gölgesinde kaldı ve hak ettikleri ilgiyi göremediler. Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki Kağıttan Kentler'i Aynı Yıldızın Altında'dan çok daha fazla sevdim. Bu kitabında yarattığı karakterlerle ve yaptığı tespitlerle resmen gönlüme taht kurdu.

Çok fazla spoiler vermeden kitabın konusuna değinirsek; Quentin Jacobsen kendi payına düşen bir mucize olduğuna inandığı, yan komşusu olan Margo Roth Spiegelman'a aşıktır. Margo havalı, lisenin en popüler kızıdır ve tahmin edeceğiniz üzere Quentin ise okulun ezik diye tabir edilen kişilerindendir. Buraya kadar her şey oldukça klişe gibi duruyor değil mi? Peki size, bir gece Margo'nun tıpkı bir ninja gibi Quentin'in penceresine tırmanıp titizlikle hesapladığı intikam planına davet ettiğini söylesem. Buradan sonra işler öyle bir gizemli hâl alıyor ki kitabı elinizden bırakamıyorsunuz.

''Margo gizemli olayları her zaman severdi. Ve daha sonra olan her şeyde, gizemli şeyleri belki de o kadar seviyordu ki onlardan biri haline geldi, diye düşünmekten kendimi alamadım.''
Quentin, sf.16

Kitap öyle güzel tespitlerle doluydu ki bir ara tüm cümlelerin altını çizeceğimi düşünmeye başlamıştım. Neyse ki sonradan kendimi kitabın gizemine kaptırdım ve bütün endişelerimden kurtuldum. Beni kitapta en çok etkileyen şeylerden biri Margo karakteriydi, diğer kitap karakterlerinden o kadar farklı ki okurken kendimi etkilenmekten alamadım. 
John Green sizi her kitabında farklı hikayeleriyle ve ilginç üslubuyla sarsan, okuyucuyu darmaduman etmekten çekinmeyen bir yazar. Yani kısaca, Kağıttan Kentler tam bir John Green kitabıydı. Her sayfasıyla sizi içine çeken ve mutlaka okunması gereken kitaplardan.

Size yalnızca Kağıttan Kentler'i tavsiye etmiyorum, eğer okumadıysanız üzerinde John Green yazan her kitabı okuyun. Pişman olmayacaksınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...