17 Temmuz 2015 Cuma

Her Gün- David Levithan | Kitap Yorumu


Kitap: Every Day
Yazar: David Levithan
Tür: Young Adult, Contemporary
Seri: Her Gün #1
Goodreads Puanı: 4.00


 Her gün farklı bedende. Her gün farklı hayatta. Her gün aynı kıza âşık.

Uyandım. Anında kim olduğumu anlamam gerekti. Mesele sadece bedenim de değil… gözlerimi açtığımda kolumun renginin açık mı koyu mu olduğu, saçımın uzun mu kısa mı olduğu, şişman mı zayıf mı olduğum, kız mı erkek mi olduğum, yara bere içinde mi yoksa pürüzsüz mü olduğum… Her sabah farklı bir bedende uyanıyorsanız, vücut en kolay alışılan şey. Kavraması güç olabilen ise bedenin önceden yaşamış olduğu HAYAT. Her gün başka biriyim. Ben, kendimim; kendim olduğumu biliyorum ama ayrıca başka biriyim de. Hep böyle olageldi.






 




''Zeki insanlar parodisini yapıyorsa, daha az zeki olnaların inandığının kesin kanıtıdır.''

Merhaba, bu yoruma nasıl başlayacağımı hiç bilmiyorum. Uzun zamandır böylesine güzel ve etkileyici bir YA kitabı okumamıştım. Ve beni biraz tanıyorsanız biliyorsunuzdur, çok sevdiğim kitaplar hakkında konuşurken biraz saçmalıyorum. Saçmalayacak olmama rağmen bu kitabın yorumunu sizlerle paylaşmak istedim çünkü içinizden bu kitabı okuyup okumamak hakkında çelkişki yaşayan varsa, tereddüt etmeden Her Gün'ü alabilsin.

Konusu hakkında fazla bir şey söylemeyeceğim, bence tek bilmeniz gereken; A her gün başka bir bedende uyanıyor ve uyandığı bedenin sahibini zora sokmayacak şekilde o günü bitirmeye çalışıyor. Kimseye bağlanmıyor ve bir şeyleri düzeltmeye çalışmıyor. Elinden geldiğince konuk olduğu hayatı bulduğu gibi bırakmaya çalışıyor. Ta ki aşık olana kadar.. Rhiannon'dan sonra A'nın hayatının akışı değişiyor ve biz de hikayenin güzelliğine kapılıp gidiyoruz.

David Levithan'ın değindiği konular, yazım şekli ve doğru yerlere felsefi düşünceler sıkıştırması ile Her Gün'ü çoğu Young Adult kitabından ayırıyor. Tabii burada çevirmene ve yayınevine de teşekkür etmek gerekiyor, kitabı en güzel şekilde yayınladıkları için.




Her Gün'de LGBT, uyuşturucu, obezite ve birçok konuya daha kısa kısa değiniliyor ve uzun uzun üstünde durulmadığı halde bazı çarpıcı cümlelerle olayın özünü çok iyi anlıyoruz.

''Ancak bir öpücüğün günah olduğunu düşünmüyorum. Günah olan başkalarını kınamaktır.''

 Ayrıca kitabın neredeyse tamamını post it doldurdum, altı çizilecek bir sürü cümle vardı. Buraya kadar okuduysanız kitabı almanızı önerdiğimi de anlamışsınızdır. Daha önce bu türe ait bir kitap okumadıysanız bile mutlaka göz atın derim ben. Pişman olacağınızı sanmıyorum. Son olarak John Green sevenler mutlaka ama mutlaka okumalı. Bence John Green'den daha iyi bir yazar. Ben daha çok sevdim en azından.

''Gözlerinizi evrenin merkezine dikerseniz, oradaki soğukluğu görürsünüz. Boşluğu. Neticede evren bizi önemsemiyor. Zaman bizi önemsemiyor.
İşte bu nedenle birbirimize göz kulak olmamız gerekiyor.''

Puan: 5/5

3 yorum:

  1. İlgimi çekmişti bu kitap, bu yorumdan sonra kesinlikle sepette kalıyor (: Sadece özetimsi bir yorum dışında bir fikir bekliyordum, çok iyi oldu bu teşekkürler (:

    YanıtlaSil
  2. Bu kitabı okumayı gerçekten çok istiyordum ve açıkçası John Greenli cümleyle kalbimi fethettin:D En kısa zamanda edinip okumalıyım.mutlu kal:)

    YanıtlaSil
  3. Paylaşımlarınız harika ilgiyle takip ediyorum... biraz daha güncelliği artırırsanız harika olacaktır.

    full hd film izle
    Film izle

    YanıtlaSil

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...