18 Ocak 2015 Pazar

Yürüyen Ölüler, Bölüm 1:Günler Sonra- Robert Kirkman, Tony Moore | Çizgi Roman Yorumu


Kitap: The Walking Dead, vol.1 : Days Gone Bye

Yazar: Robert Kirkman, Tony Moore
Tür:  Comics, Zombies
Yayınevi: Marmara Çizgi
Seri: Yürüyen Ölüler (#1-6)
Goodreads Puanı: 4.31

 Gün içinde televizyon başında geirmediğiniz kaç saatiniz var?

En son ne zaman gerçekten elde etmek istediğimiz bir şey için çabaladık?

En son ne zaman gerçekten ihtiyacımız olan bir şey istedik?

Bildiğimiz dünya artık yok.

Ticari ve saçma ihtiyaçların dünyası yerini ölüm kalım savaşı ve sorumluluğa bıraktı.

Mehşeri bir salgın ölülerin dirilip canlılarla beslenmesine yol açtı.

Bir kaç ay içinde toplum düzeni çöktü.






Başlığı atarken içimden ''sen kim çizgi roman yorumlamak kim?'' diye geçirmedim değil. Şöyle engin bilgilere sahip bir okuyucu değilim bu konuda. Ama benim gibi yeni başlayanlar ve bu çizgi romanı alıp almamak konusunda kararsız kalanlarınız için bir iki kelime söylemek istedim. Bu işin artık uzmanı olmuş kişilerden önce özür dileyerek başlıyorum yazıma.

The Walking Dead izlemeyen bir insan evladı kaldı mı? Ya da The Walking Dead hakkında bir şeyler duymamış birileri? Hiç sanmıyorum. İzlemeseniz bile mutlaka konusu hakkında bir şeyler duymuş, sosyal medyada bol bol spoilera denk gelmişsinizdir. Ben dizinin 4. sezonunu izliyorum şu an. Geçtiğimiz yaz ilk sezonu gözlerimde iki küçük kalple izlemiş, aşık olmuştum. 2. sezon ise benim için hayal kırıklığı olmuştu, zar zor bitirip diziyi bir köşeye atmıştım. Yine internette 5. sezon hakkında muhteşem şeyler duyunca bi gayretle 3.sezona başlayıp diziyle yeniden aşk yaşamaya başladım. :D Sınavlar dolayısıyla biraz ara vermek zorunda kalmış olsam da bugünden itibaren izlemeye son hız devam edeceğim. Neyse, ben diziyi bu kadar sevince ve takıntılı hale gelince çizgi romanları gözüme batmaya başladı. Ah keşke kitaplığımda olsalar diyip duruyordum. Sonunda sepete ilk iki sayısını attım ve elime ulaştıkları gibi de ilk sayısını okudum.



Ben Yürüyen Ölüler'i okumaya başlamadan önce dizinin çizgi romandan uyarlandığını bilmiyordum. Büyük ihtimalle diziyle aynı seyirde giden bir şeyler okuyacağıma emindim, ilk sayfalar diziyle paralel gitti. Buradan sonrası diziyi izlemeyenler ve çizgi romanı okumayanlar için -sadece ilk sezondan bahsetmiyorum- spoiler içerir. Lütfen bunu göze alarak okumaya devam ediniz. Hatırladığınız üzere ilk bölümde Glenn ile Rick karşılaşıyorlar ve Glenn bizimkini kendi kampına götürüyordu. Orada Rick ailesini filan buluyordu. İlk farklılık burada başladı, -yanlış hatırlamıyorsam- Gwen malzeme aramak için şehre tek başına gitmiyordu. Yanında kamptan insanlarında olması gerekiyordu. Ama çizgi romanda tek başına gidiyor, Daryl hiç görünmedi, abisi de yok -henüz ilk sayıdayım gerçi belki ortaya çıkarlar-, en bomba olay ise -spoiler geliyoooor-  Shane'i Rick öldürüyordu ve bu hatırladığım kadarıyla ilk sezonda olmuyordu ama çizgi romanda daha ilk sayıda Shane ölüyor ve onun Carl öldürüyor. Buraları okurken resmen gözlerim yuvalarından fırladı.
Spoiler bitti.

Çizim şekli, hikayeyi anlatış biçimi gibi konulara değinicek kadar kendimi yeterli bulmuyorum. Söyleyebileceğim tek şey ben siyah-beyaz çizgi roman okumaktan nefret ediyordum ama Yürüyen Ölüler'de bu durumdan hiç rahatsız olmadım. Olay akışını da rahatça takip edebildim, konuşmalar arasında kopukluk yaşamadım. Bunlar yeni yeni çizgi roman okumaya başlayan birisi için oldukça güzel bir şey. *-* Neyse. Yukarıda bahsettiğim gibi birkaç temel farklılık daha vardı ve bu farklılıklar beni ikinci sayı için heyecanladırıyor. İlk sayıya ayılıp bayılmasam da devam edeceğim bir seri oldu. Bir de en kısa zamanda kitaplarını da okumak istiyorum. Serinin ilk iki kitabı elimde bulunuyor.

Puanlama: 3/5


2 yorum:

  1. Merhaba cok guzel bir yorum olmus ayriyetten fotograflari neyle cekiyorsunuz cok netler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beğenmenize sevindim, fotoğraf makinesiyle çekiyorum. Samsung NX300M modeli. :)

      Sil

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...